När man flyttar målstolpar för statistiken

När jag var tretton år, hade man fått fram ett vaccin mot ett virus som förmodades orsaka alla frekventa barnförlamningar. Men undersökningar visade att alla barnförlamningar inte orsakades av det vilda polioviruset som huvudsakligen smittar genom vatten och mat. En tredjedel av fallen var orsakad av det vilda viruset, en tredjedel av bakterier och den sista tredjedelen gick inte att förklara så enkelt. Men senare kom man på att störningar i sockeromsättningen kunde framkalla liknande symtom – hjärnan hade brist på glukos på grund av okända anledningar. Insulinresistens kunde så småningom beläggas som anledning till symtomsättningen. Alla skolbarn skulle vaccineras – jag fick sommarinfluensa, en penicillinspruta  och tandlossning och karies.

Vill du veta mer? Läs här Nyhetsbrav 8, enskilda cases räknas inte